×

Weten wat uw cyberrisico's zijn?

Start nu

Voor een snel antwoord op uw vraag.

Get in touch

Apple ID en iCloud gehackt?

Dan heb je wellicht ransomware op je iPhone

Ransomware is een chantagemethode op internet door middel van malware en duikt steeds vaker op. En niet alleen Windows computers zijn hier gevoelig voor, ook Mac heeft daar zeker mee te maken gehad. Ransomware is een programma (zogenaamde malware) dat een computer of de gegevens die erop staan blokkeert. Vervolgens wordt de gebruiker van die gegevens of computer geld gevraagd om de blokkering op te heffen.

OS X (macOS) en iOS zijn hier goed tegen beveiligd, maar toch duiken er af en toe afbeeldingen op internet op, waarop te zien is dat een iPhone of iPad geblokkeerd is.

Ransomware op de iPhone?

Het kan gebeuren dat plotseling je iPhone of iPad een boodschap op het toegangsscherm laat zien, waarin wordt gevraagd om het betalen van een bedrag om je telefoon te “unlocken”. Toch kun je je device nog steeds gebruiken, want zoals aangegeven kan er haast geen virus worden geïnstalleerd op je iPhone of iPad. Dat wil zeggen, zolang je gebruik maakt van de officiële Apple software.

iCloud en Apple ID gehackt

Wanneer je zo’n soort boodschap op je device ziet verschijnen, is er iets aan de hand met je iCloud (Apple ID). Je iCloud account is gehackt, waardoor de hacker je “Zoek mijn iPhone” kan gebruiken. Daarmee kan je telefoon in de “verloren-modus” gezet worden, waarmee je een bericht op je scherm kan tonen.

Via deze weg probeert de hacker je geld afhandig te maken. Wanneer je je device ontgrendelt met je toegangscode blijkt er niks aan de hand te zijn, je kunt je telefoon gewoon weer gebruiken, de verloren-modus is uitgeschakeld.

Probleem oplossen met tweestapsverificatie

Wanneer dit gebeurt, is het aan te raden om z.s.m. het wachtwoord van je Apple ID te wijzigen. Daardoor hebben hackers geen toegang meer tot je account.

Daarnaast is het ook belangrijk een tweestapsverificatie voor je Apple ID in te schakelen. Hierbij log je in met je gebruikersnaam en wachtwoord, maar ook met een extra code. Een unieke code wordt naar je telefoonnummer of vertrouwde Apple device gestuurd. Alleen jij hebt die toegestuurde code, een hacker kan dus niet meer je device hacken.